דימום וסתי לאחר הפלה

מקובל להניח שהפלה, עם כל הצער והכאב הכרוכים בכך, היא אירוע נקודתי וממוקד בזמן. אך למעשה, הרבה פעמים מדובר באירועדימום וסתי לאחר הפלה מתמשך, שמשפיע ברמה הנפשית אך גם במובנים פיזיים. בין השאר, הדבר עשוי להתבטא בדימום וסתי, לאחר שההפלה כבר מתרחשת.

מה קורה לוסת לאחר הפלה?

הפלה, בין אם מכוונת ובין אם טבעית, משפיעה על הדימום הוסתי ועל תחושת פנימיות גם יחד. בעוד שישנן נשים שמתגברות יחסית מהר וחוזרות לשגרה, אחרות חוות מחשבות בלתי פוסקות, חרטות, האשמה עצמית, הסתגרות ועוד. בכל הדברים הללו כדאי ורצוי לטפל, להיעזר בחברות טובות, הורים, בני זוג ו/או טיפול רגשי. אבל גם מה שקורה לוסת והסיכוי לדימום ווסתי לאחר ההפלה עלולים לגרום למצוקה רגשית. לכן, חשוב לדעת למה להיערך ומה עלול לקרות.

לאחר הפלה, אפשר להניח כי הדימום הוסתי הבא יתרחש בחודש העוקב. לעיתים זה מה שקורה אך לא תמיד. לעיתים המחזור החודשי יתעכב, מפני שתהליך ההפלה גם הוא מתמשך יותר (כאמור, לא תמיד זהו אירוע נקודתי). אפילו לאחר שנדמה כי ההפלה הסתיימה, עלולים להימצא שיירים בתוך הרחם. אותם שיירים נפלטים מהגוף בתהליך טבעי שבו הגוף מנקה את עצמו. לעיתים, נדרשת התערבות רפואית (שאיבה, גרידה) אך כאשר זה לא המצב, הדימום עשוי להופיע כחלק מאותה התנקות. רק לאחר שהגוף מתנקה, שאריות כמו השיליה נפלטות בצורה של דימום וסתי, אפשר לצפות כי גם המחזור החודשי הרגיל ישוב לתיקונו.

הפעילות ההורמונלית משפיעה על הדימום

לא רק תהליך ההתנקות הטבעי של הגוף לאחר הפלה גורם לדימום דמוי מחזור. גם המחזור עצמו, כלומר הוסת שתופיע לאחר הפלה, יהיה בדרך כלל כבד וממושך יותר מכפי שאת מכירה. סיבה חשובה לכך היא הפעילות ההורמונלית בגוף שהחלה בזמן ההיריון. ככל שההפלה מתרחשת בהיריון יותר "בשל", כך ניתן לראות פעילות הורמונלית חזקה יותר. מסיבה זו אך גם מסיבות נוספות, לרוב הדימום הוסתי יהיה יותר משמעותי מכפי שאת מכירה. רופאים מסבירים כי רירית הרחם לפני שהמחזור חוזר עבה יותר מהרגיל. עיכוב בביוץ נפוץ מאוד לאחר הפלה וגם הוא מביא לכך שהדימום יהיה כבד יותר ולעיתים ילווה בכאבים מעל הרגיל. כך, אין סיבה להיות מודאגת אם לאחר הפלה המחזור יתעכב וכאשר הווסת הרגילה תגיע היא תהיה יותר ממושכת ועם דימום יותר מכפי שאת מכירה.

האם דימום שווה לביוץ

בנקודה זו נרצה להבהיר שלא כל דימום לאחר הפלה שווה לביוץ. כאמור, דימום סמוך להפלה הינו טבעי. בשיטות מסוימות של הפלה מלאכותית, כדוגמת הפלה בכדורים, תכולת הרחם נפלטת בצורה של דימום ווסתי מוגבר. אך גם בהפלה לא רצויה דימום עשוי להיראות ללא שום קשר לביוץ.

כעת, אפילו כאשר פרק זמן חולף ואת מרגישה ורואה מחזור בצורה של וסת ודימום, זה עדיין לא תמיד מגיע בהלימה עם ביוץ של ממש. אפשרי כי זהו איתות של הגוף כי הוא מוכן להיכנס שוב להיריון, אך לא תמיד. רופאי נשים רבים נוטים להמליץ לחכות פרק זמן מסוים (כמה שבועות), לפני שמנסים להיכנס שוב להיריון, במידה ואת שוקלת להביא בהקדם ילד לעולם. חודשיים או שלושה לאחר הפלה עשויים להספיק עבור התאוששות הגוף במידה מספקת, אך לא תמיד זהו המצב ברובד הרגשי. על כל פנים, חשוב לומר שיש כאן היבט מאוד אינדיבידואלי. חלק מהנשים מרגישות שהן זקוקות לזמן כדי לעבד את הצער לפני שהן מוכנות להרות שוב. אחרות מרגישות כי היריון במהירות האפשרית יסייע להן להתאושש.

מקורות:
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-loss/first-period-after-miscarriage/#:~:text=Bleeding%20in%20your%20first%20cycle,did%20before%20your%20pregnancy%20loss.
https://www.webmd.com/parenting/first-period-after-miscarriage#1

אולי יעניין אותך גם:

הקלה בכאבי מחזור – טיפול אלטרנטיבי לסיוע בהפחתת הכאב

הכתמות ודימומים בין המחזור החודשי – משמעות הדימומים

אנדומטריוזיס – איך לאבחן ומהו אופן הטיפול?

דילוג לתוכן