מחלה המאפיינת נשים בגיל הפוריות המתבטאת בכאבים בזמן הווסת ובזמן קיום יחסי מין, בבעיות פוריות ובדימום מוגבר, במקרים מסוימים ישנה התפתחות של ציסטה שחלית- אנדומטריומה. המחלה מתרחשת עקב התפתחות של רקמה מחוץ לרחם המזכירה את רירית הרחם עצמה ומצב זה מוגדר כאנדומטריוזיס.
האזורים בהם נוטה להיווצר הרקמה הם אברי הרבייה בהם השחלות, החצוצרות והרחם. ישנם אזורי משנה העלולים לפתח רקמת אנדומטריום והם שלפוחית השתן, המעי הגס והרקטום, כאשר במקרים נדירים תופיע הרקמה גם באזורים מרוחקים כגון המוח והריאות.
שמן פיגם - שמן הפלא להקלה בכאבי מחזור
מריחת השמן על הבטן התחתונה מניעה את הרחם ומשככת כאב.
למידע נוסף והזמנה עם שליח עד הבית הקליקי כאןאפיון המחלה
רירית הרחם מושפעת משינויים הורמונליים המרחשים במהלך המחזור החודשי וכך גם רירית הרחם אשר נמצאת מחוץ לרחם, דימום באזורים אלה עלולים לגרום להידבקות לאברים סמוכים, היווצרות ציסטות ורקמת צלקת.
הסיבה ממנה נובעת המחלה אצל חלק מהנשים ואצל אחרות לא אינה ברורה לחלוטין אולם נמצא כי מדובר בנטייה גנטית וכן ישנן צורות של המחלה אשר הינן מולדות. המחלה מתבטאת בשלושה אופנים מרכזיים: הראשון מתבטא בהופעת ציסטה שחלתית, השני הוא מחלה מוקדית כגון מוקד הבולט בשלפוחית השתן והשלישי הוא מחלה פריטונאלית המתבטא במוקדים שטחיים המכסים את קרום הצפק, כמו כן ייתכנו מצבים של שילוב בין מספר אופני ביטוי של המחלה.
תסמינים
כאבי המחזור הם הביטוי הנפוץ והעיקרי של המחלה, כאבים אלה פוגעים באיכות החיים וגורמים אף לשיתוק המחייב הסתייעות במשככי כאבים. אצל חלק מהנשים ישנה היווצרות של מוקדי מחלה או ציסטות ללא הופעת סימפטומים כאשר אבחון המחלה במצב זה מרחש לרוב בבדיקות שגרתיות או במהלך טיפולי פוריות המזהות ציסטה שחלתית עכורה או אנדוטריומה, עוד נמצא כי קיים קשר בין איחור באבחנה למידת הפגיעה בפוריות. הסימפטומים השכיחים כוללים:
- כאבי אגן כרוניים
- כאבי גב חמורים לפני ובמהלך המחזור החודשי
- כאבים בעת קיום יחסי מין
- התכווצויות חזקות בבטן בזמן הדימום
- הפרעות במערכת העיכול הכוללות עצירות, כאבים בזמן יציאה, שלשולים ואף דימום רקטלי בזמן הווסת.
- כאבים במתן שתן או לחילופין דחיפות במתן שתן
- אי פוריות
אבחון
הופעתם של סימפטומים הנ"ל מהווים בסיס לחשד לקיומה של התופעה, האבחנה מסתייעת בסיפור המשפחתי של האם או האחות וכוללת בדיקה גניקולוגית ומישוש אברי האגן על מנת לזהות רגישות יתר או קיומה של ציסטה. גם במצב בו לא נמצאו ממצאים בבדיקה הגניקולוגית או בבדיקת אולטרסאונד אין לשלול באופן מוחלט את קיומה של המחלה.
על פי כלל הנתונים והבדיקות וכן על סמך תלונות המטופלת ניתן לקבל הערכה ראשונית אולם אבחנה מדויקת דורשת ניתוח פרוסקופיה בו מוחדר סיב אופטי אל הבטן לצורך בדיקת אברי האגן והבטן. הבדיקה מאפשרת אבחון של מוקדי המחלה ובמידת הצורך נלקחת ביופסיה אל מנת לאשר את האבחנה.
טיפול
הטיפול באמדומטריוזיס נועד להקל על הופעת התסמינים על מנת לשפר את איכות החיים, לפתור בעיות פוריות ולשמור על בריאות כללית תקינה של המטופלת. הטיפולים התרופתיים הינם הורמונליים בעיקרם המונעים ביוץ או ווסת ובכך מקלים על הסימפטומים. הטיפול המומלץ כולל ביצוע בדיקת פרוסקופיה כאשר נלקחים בחשבון נתוני גיל האישה, חומרת התסמינים, פגיעה התפקוד ובעיות פוריות, קיומה של ציסטה שחלתית ועוד כאשר במקביל לטיפול התרופתי ניתנים למטופלת משככי כאבים להקלה על הכאבים.
הטיפול ההורמונלי כולל גלולות למניעת היריון אשר מקטינות את הגירוי ההורמונלי ברקמה ובכך מפחיתות את הדימום מהרחם ומהרקמה החוץ רחמית במהלך המחזור החודשי. כאשר מדובר בציסטות יש צורך בניתוח להסרתן. במצבים מסוימים הטיפול כולל מתן זריקות הגורמות להפחתה בהפרשות של הורמוני המין על מנת להקל על הכאבים והתסמינים האחרים. עוד על הטיפול באנדומטריוזיס