נשים רבות חושבות כי לאחר הלידה, בה הגיעו הכאבים לשיאם, מגיעה תקופה של מנוחה, אך לגוף שלנו תכניות משלו. בגוף, בניגוד למכשירים חשמליים בהם ניתן לשנות מצבים בלחיצת כפתור, הכל מתרחש בתהליכים ובהדרגה.
גם לאחר הלידה הגוף ממשיך בתהליך של החזרת הרחם למצבו הקודם, שינויים הורמונאליים ועוד. כל אלה כרוכים לרוב בכאבים כאלה ואחרים. אילו כאבים מלווים נשים לאחר הלידה ולמה יש לצפות?
מה קורה בגוף לאחר לידה?
אמנם הלידה היא שיאו של תהליך ההיריון אך אינה סופו של התהליך. ממש כפי שלקח לגוף זמן להכין את עצמו לקראת הלידה והוא עבר שינויים כאלה ואחרים, כך לאחר הלידה הגוף ממשיך בתהליכים שיחזירו את כל המערכות למצבן הרגיל. הרחם צריך להתכווץ חזרה לכשליש מגודלו לאחר הלידה. זוהי התכווצות משמעותית מאוד שנעשית בהדרגה ולאורך זמן וכוללת התכווצויות הגוררות כאבים בעקבותיהן.
הנקה- תהליך התכווצות אינטנסיבי יותר
מבדיקות שנעשו נמצא כי אצל נשים מיניקות ההתכווצויות הגורמות לכאבי בטן הן תכופות ומשמעותיות יותר בעקבות הפרשת ההורמון אוקסיטוצין במהלך ההנקה. עם זאת, בגלל שהתהליך דרסטי יותר הוא גם מסתיים קודם ורחמן של נשים אלה חוזר לגודלו המקורי מהר יותר מאשר אצל נשים שאינן מיניקות. גירוי הפטמה בעקבות היניקה גורם להפרשת האוקסיטוצין ולהתכווצויות.
עוצמת כאב משתנה אצל כל אחת
הכאבים לאחר הלידה הם כאבים בבטן התחתונה. אלה כאבים סובייקטיבים המוגדרים אצל כל אחת בעוצמה אחרת. יש נשים שיגידו כי הכאבים מזכירים כאבי מחזור בעוצמתם. יש כאלה שיגדירו את הכאבים ככאבים עמומים הדומים לכאבי מחזור ויש כאלה המגדירות את הכאבים כחזקים ואפילו משוות אותם לצירים, כשההבדל הוא שצירים באים והולכים ואילו כאבים אלה נשארים זמן רב יותר. כאמור, כל אחת ועוצמות הכאב שלה, הרגישות שלה, מבנה הגוף שלה וגם העובדה אם היא מיניקה או לא.
כאבים נוספים המתלווים לכאבי הבטן
אל כאבי הבטן המזכירים כאבי מחזור עשויים להתלוות כאבים נוספים. כאבים בחזה בעקבות גודש הנוצר לאחר הלידה גם הם כאבים נפוצים. עד שהגוף מתרגל לייצור החלב ומייצר את כמות החלב המתאימה לצרכי התינוק, ייצור החלב גורם לגודש ולכאבים, כולל במהלך ההנקה. תוך מספר ימים דברים יתאזנו והכאב ירגע.
כאבים נוספים הם כאבי התפרים. לעיתים יש צורך בתפרים גם בלידה רגילה. אלה תפרים נמסים אך עד שהדבר קורה הם גורמים לכאבים במהלך ישיבה או יציאות. כמובן שתפרים בעקבות ניתוח קיסרי גורמים לכאבים משמעותיים באזור הבטן. אל הכאבים מתלווה חוסר נוחות בעקבות דימום מסיבי שישנו לאחר הלידה ונמשך מספר ימים במטרה לסלק שאריות ופסולת מהרחם.
כיצד להקל על הכאבים?
יש לקחת בחשבון כי התקופה המגיעה לאחר הלידה היא תקופת מעבר מבחינת הגוף. למרות המטלות הרבות שנוספות, מומלץ עדיין להקשיב לגוף ככל שניתן. חשוב לתת לגוף זמן לחזור לעצמו ולא להעמיד אותו בפני אתגרים מוגזמים כמו הרמת משקלים כבדים או פעילות גופנית מאומצת. אמנם ההתכווצויות של הרחם הן כואבות אך מומלץ להמעיט בשימוש במשככי כאבים בתקופת ההנקה. אם משתמשים, כדאי להתייעץ עם רופא לפני כן לגבי המשככים העדיפים.
מתי מומלץ לגשת לרופא?
כאמור, כאבי ההתכווצות שחשים לאחר הלידה הם כאבים טבעיים המעידים כי המערכת פועלת כפי שצריך. עם זאת, אם הכאבים הם ברמת הבלתי נסבל והם מורגשים באותה עוצמה לאורך זמן, אם הם מעוררים בך דאגה, ובמיוחד אם הם מלווים בדימום חזק וגושי, מומלץ לגשת לרופא ולבדוק שהכל תקין.